Zlaganje kimona

Beseda kimono ima širok pomen. Je oblačilo za vse borilne veščine, sicer pa kimono nosijo tudi japonske gejše in japonski ribiči in je tradicionalno japonsko oblačilo. Beseda judogi pa je strogo namenjena oblačilu za borilno veščino judo.

V samem začetku juda so učenci Jigora Kana uporabljali tradicionalne japonske obleke, šele kasneje judogije. Judogi je sestavljen iz hlač, pasu in suknjiča. V starih časih so judogije za svoje otroke šivale mame na roke, ti judogiji so bili narejeni iz mehkejših materialov in niso bili tako trpežni in trdni, dostikrat so se hitro potrgali in jih je bilo potrebno šivati znova.

Šele kasneje so se zaradi velikega zanimanja za judo in druge borilne veščine začele odpirati tovarne, ki so izdelovale judogije oz. oblačila in pripomočke za vse borilne veščine. Te tovarne izdelujejo judogije za otroke, mladostnike in odrasle. Judogiji se razlikujejo tudi glede na namen, za katerega jih uporabljamo. Poznamo otroške, tekmovalne, rekreacijske in ekshibicijske judogije. Vsak od njih ima svojo vlogo in je namenjen določeni kategoriji oseb.

Otroški judogiji so namenjeni otrokom in mladostnikom, ki začenjajo z vadbo juda. Ti judogiji so večinoma beli, narejeni iz mehkejših materialov in so cenovno mnogo bolj dostopni kot tekmovalni. Takšen judogi se lahko uporablja, dokler otrok ne prestopi v starostno kategorijo kadetov, ko začne tekmovati v tujini, na raznih mednarodnih turnirjih. Tekmovalni judogi pa je namenjen starejšim (od kadetov naprej) judoistom, ki trenirajo večkrat na teden ter tekmujejo na raznih tekmovanjih, in pa vsem vrhunskim judoistom. Judogiji, ki se uporabljajo na tekmovanjih, so bele in modre barve, saj na tekmovanju prvo poklicani vedno nosi modri judogi, drugo poklicani pa belega.

Tako sodniki lažje prepoznajo, kateri izmed tekmovalcev je izvedel met. Ker vrhunski judoisti te judogije uporabljajo tudi pri vsakodnevnih treningih, so narejeni iz zelo trpežnih materialov in so zato tudi dražji. Ekshibicijski judogiji pa so nekaj prav posebnega. Uporabljajo se samo na raznih predstavitvenih nastopih. Ti judogiji so lahko različnih barv, s posebnimi napisi, znaki, lahko so tudi poslikani z različnimi motivi in so zaradi tega zelo privlačni za obiskovalce na raznih prireditvah.

Vir: sankaku-klub.si